Hannelieke van de Beek

HANNELIEKE VAN DE BEEK – IK BEN EEN MATERIALENMENS

Hannelieke van de Beek (1958) volgde haar opleiding ‘monumentale textiel’ aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1982).
De kunstwerken verhalen in beelden van haar levensweg. Inspiratie vindt zij in haar verwondering over de wereld, dichtbij en ver weg. In natuur, landschap en de ontmoeting met mensen ervaart zij tegelijkertijd het mysterie van de bijbel.
Thema’s in haar werk zijn zingeving, natuur, schepping, tijd. En ook Levenservaringen zoals gebrokenheid, verdriet, troost, heling, uitzicht en hoop zijn voelbaar en doorleefd.
De kunstwerken weerspiegelen de bezieling die Hannelieke erin heeft gelegd toen ze het maakte, creëerde. Dat voel je (of kun je voelen) en dat maakt haar werk zo bijzonder en mooi. Nog mooier en betekenisvoller wordt het als je de verhalen achter de doeken hoort. Hoe ze tot het idee kwam en wat er tijdens het maakproces allemaal gebeurde. Dat dingen gaandeweg een andere, vaak diepere, betekenis kregen. In het gesprek met haar publiek wordt vaak een extra laag ontdekt.
Voor haar is alles materiaal: textiel, natuurlijke vindsels, hout, lood, glas en steen. De beelden ontstaan door het samenvoegen van fotografie, schilder- en borduurwerk. Zij werkt vanuit het materiaal, experimenteel, intuïtief en associatief. Door zonder plan en eindresultaat in het hoofd het ontwerpproces aan te gaan en te laten gebeuren, ontstaan verrassende en onverwachte, symbolische kunstwerken.

Haar kunst wordt geëxposeerd in vele kerken, galeries, kunstbeurzen in Nederland en daarbuiten. Voor actuele exposities zie haar website. De kunstwerken worden regelmatig gepubliceerd in tijdschriften en boeken. Hannelieke maakt ook fotokaarten met gedichten en uitleg van de symboliek. Via haar eigen kunstuitleen kunt u haar kunstwerken in uw eigen omgeving passen. Zij vertelt graag over hoe haar werk ontstaat. U kunt haar voor een lezing boeken.

Website: hanneliekevandebeek.exto.nl